Zid zdravlja

Kako nedostatak Omega 3 utječe na razvoj i rast djece?

5. travnja

Nedostatak ribe u prehrani djece moguć uzrok problema u ponašanju

Nezasićene masne kiseline dugog lanca, poglavito omega-3 masne kiseline, igraju vrlo važnu ulogu u rastu i razvoju mozga. Poznato je kako DHA doprinosi održavanju normalne funkcije mozga, stoga se ovaj nutrijent povezuje s boljim učenjem, koncentracijom i pamćenjem.
U novom istraživanju objavljenom u časopisu Clinical Nutrition znanstvenici su se pitali imaju li omega-3 masne kiseline utjecaj i na ponašanje djece. U ovom velikom istraživanju sudjelovalo je gotovo 600 djece u dobi od oko 8 godina. Znanstvenici su analizirali njihovu prehranu te proveli neuropsihološke testove. Rezultati istraživanja su pokazali kako su djeca, koja su rjeđe konzumirala ribu, imala više problema u smislu deficita pažnje, češće su kršila postavljena pravila i pokazivala agresivno ponašanje. Drugim riječima, djeca koja su konzumirala najmanje 2 obroka ribe tjedno, od kojih je jedan obrok bio masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama poput tune i lososa, rjeđe su imala emocionalne probleme te probleme u ponašanju u usporedbi s djecom koja nisu jela ribu.
Poznato je kao djeca nisu veliki ljubitelji ribe, no mali izbirljivci, koji ne vole ribu na svom jelovniku, manjak omega-3 masnih kiselina u prehrani mogu nadoknaditi putem dodataka prehrani. Vitosi su meke mastile s omega 3 i vitaminom D3 za bolje učenje, pamćenje i koncentraciju za djecu stariju od 3 godine. Važno je naglasiti kako Vitosi sadrže prirodne arome bez dodanog šećera i umjetnih bojila te ne ostavljaju okus ribljeg ulja u ustima. Vitosi nisu rezervirani samo djecu, već u njima mogu uživati i odrasli izbirljivci koji konzumiraju ribu rjeđe od dva puta tjedno.